ERNÆRINGSFOREDRAG OG NAIVITETENS KONSEKVENSER!

Nu kommer der en historie der handler om at være naiv. Som bekendt er jeg i gang med at forbedre arbejdslivet for fotomodeller i Danmark.
Derfor blev jeg utrolig glad da det lykkedes mig at få en ernæringsterapeut til at holde et to timers møde for 10-20 fotomodeller i Århus i Tirsdags. Vi har gennem de sidste 3 uger planlagt mødet som hun kaldte for Sund Morgenmad/Ernæringsforedrag. Vi mødtes, snakkede i telefon og mailede frem og tilbage for at være sikker på at vi var enige om foredragets indhold.
Da jeg inviterede modellerne til mødet havde jeg i invitationen skrevet at jeg ville sørge for at der var søbogaardjuice, the, kaffe, vand og frugt til mødet. Det blev jeg bedt om at slette da “det er jo et ernæringsmøde og vi vil have lækre smagsprøver med”. Jeg gjorde det flere gange klart for hende, at vi som fotomodeller jo er en udsat gruppe i forhold til vores krop og kost og mange af os (inklusiv undertegnede) har været/er til en vis grad stadigvæk, ramt af spiseforstyrrelser. Derfor måtte mødet på ingen måde handle om kalorier, men skulle i stedet fokusere på at få et sundt og afbalanceret forhold til sin mad. Også på længere sigt. Det var jeg overbevist om at vi var enige om.

Mødets gang
Mødet bliver holdt et lille stykke uden for Århus og jeg er derfor glad for at der kommer 7 piger med. Lige inden mødet går i gang snakker jeg med min kontakt en sidste gang om hvor vigtigt det er at vi ikke fokusere på vægt og slankekure i foredraget.

Da kostmødet starter viser det sig at min kontakt slet ikke skal snakke. Nej, det er i stedet hendes partner, "B", som kommer til at styre slagets gang. Han medbringer sig en 1,5 times langt amerikansk tv shop reklame som vi bliver tvunget til at se. "Ernæringsforedraget" handler fra nu af ikke om andet end den udskældte pulvergigant Herbalife. Der bliver i 2 timer talt om fedtprocenter, fedmeepidemier, kalorietælling, at man ikke kan stole på indholdsfortegnelser på madvarer, at slankepulver er den eneste vej frem og ikke mindst hvor nemt det er at drikke sig mæt i syntetisk pulver fremfor rigtig mad.

Imens der på storskærmen kører psykedelisk technopop og bliver vist elitesportsudøvere i Herbalifetrøjer skal vi skrive vores højde og vægt i et skema som vi skal bruge til at få målt vores fedtprocent. Herefter servererer de 3 forskellige slags pulverdrikke for os i reagensglas og spørger hvilken smag vi bedst kan lide. Det er svært at vælge da det hele smager af maizena jævning.

Til sidst skal vi evaluere (min kontakt skal åbenbart slet ikke snakke med os alligevel) og heldigvis er alle pigerne som deltager super seje og ikke sådan lige at hjernevaske. Da der er en pige som rækker hånden op og siger at hun er opdraget med at det er forkert at fylde pulver i sin krop, at hun faktisk bedst kan lide sin havregrød med rosiner og mandler og at det i øvrigt kun tager 3 minutter at tilberede er "B" lige hurtig: "Jamen med Herbalife pulverdrikken tager det kun 20 SEKUNDER!!" Det kan godt være vi er modeller, men vi er kraftædemig ikke dumme!

Han slutter hele sit syge show af med at se skeptisk på os og med et smil på læben sige at "flere af os da i hvert fald godt lige kunne overveje vores fedtprocent".
Og det eneste tidspunkt i hele den her forestillling jeg ikke opfører mig som en lille koldsvedende hykler er da jeg siger til ham, at han sgu da ikke kan sidde og fortælle en flok 20-årige fotomodeller, at vi skal overveje vores fedtprocent?!!

Min fejl

Selvom jeg normalt er stolt af den lille naive del af mig som tror på det bedste i folk og stoler på hvad mennesker fortæller mig kan jeg lige nu ikke gøre andet end at forbande den ad helvede til. For den har forårsaget at jeg selv og 7 modeller er blevet udsat for lige præcis det som jeg prøver på at beskytte os fra. En manipulerende, inkompetent og fuldstændig uacceptabel behandling!
Jeg fortryder inderligt at jeg ikke havde modet til at rejse mig op undervejs og få stoppet deres vanvid i tide.

Jeg påtager mig hele ansvaret for ikke at have været grundig nok i min research. Hvis jeg havde været det havde jeg måske undgået at kunne læse følgende statusopdatering fra Herbalife fyren på facebook i går:

"B" skal holde temaaften med fokus på "Sund morgenmad på 30 sekunder" for et modelbureau. Krydser fingre for at jeg kan holde fokus...

tirsdag kl. 16:28
12 personer synes godt om dette.

(...)

Det lyder spændende - hvordan gik det ?
God dag !
I går kl. 09:09

"B": det gik supergodt. Det er altid skægt at se hvor apatiske enkelte kan se ud, når deres fedtprocent åbenbares.
I går kl. 11:49

Du ruler som vanlig ...Fedt! ;o)
I går kl. 16:28

Og med disse ord vil jeg slutte mit indlæg om naivitet og kunsten at sige fra i tide. Jeg har aldrig i mit liv været så flov.

Etiketter: